CNA atestă o creștere cu 90% a numărului cazurilor de trafic de influență

Untitled

Numărul infracțiunilor investigate de Centrul Național Anticorupție în șase luni ale acestui an a crescut cu aproximativ 40 la sută față de perioada similară a anului 2023. O majorare cu peste 90 la sută se atestă în cazul traficului de influență, iar numărul falsurilor în acte publice s-a majorat cu 67 la sută. De asemenea, a crescut considerabil numărul infracțiunilor de corupere activă și de delapidare a averii străine. În acest caz, CNA atestă o triplare a numărului infracțiunilor.

Potrivit Raportului subdiviziunilor CNA, prezentate în ședința Colegiului instituției, în prima jumătate a anului au depistate 391 de infracțiuni, față de 283 în perioada similară a anului precedent. Asta înseamnă o majorare cu 38 la sută. Cea mai mare parte sau 365 de infracțiuni, sunt legate de corupție, ceea ce reprezintă o creștere cu 52 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut. Mai exact, din numărul de infracțiuni care au înregistrat creștere, 77 de cazuri se referă la traficul de influență, față de 40 de cazuri în 2023, 102 – la corupere activă, față de 34 în 2023, șase cazuri de corupere electorală , față de zero cazuri anul trecut. De asemenea, au fost înregistrate 11 cazuri de delapidare a averii străine, spre deosebire de patru în 2023, opt cazuri de luare de mită, față de unu în 2023 și șapte cazuri de fals în acte publice, față de cinci în 2023. În același timp, a scăzut de 10 ori numărul cazurilor de escrocherie și cu 40 la sută cele de exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu.

După criteriul de gravitate, numărul infracțiunilor deosebit de grave a crescut 57 la sută, iar cele grave – cu 73 la sută. Numărul cazurilor mai puțin grave a scăzut de aproape patru ori, iar cele ușoare - cu 18 la sută. Cele mai multe infracțiuni - 166, au fost depistate în Capitală, ceea ce reprezintă o creștere de două ori față de perioada similară a anului trecut.

În gestiunea ofițerilor CNA s-au aflat 985 de cauze penale sau cu 25 la sută mai multe față de cele 785 în primele șase luni ale anului trecut. În perioada de referință, 61 de persoane au fost reținute, iar 52 au fost arestate ulterior. Prejudiciul total stabilit în urma cauzelor penale din procedură se cifrează la aproape 21 de milioane de lei, din care 190 de mii de lei au fost restituite în mod benevol la etapa urmăririi penale.

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a CNA a raportat sechestre pe bunuri și active provenite din infracțiuni în valoare de un miliard 232 de milioane de lei și depunerea a 62 de milioane de lei, în diferită valută, pe conturile trezoreriei ale CNA. Printre activele sechestrate sunt bunuri imobile, criptomonedă, autoturisme, capital social, numerar, construcții, terenuri agricole și pentru construcții.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI