Ciocolata Dubai provoacă o penurie de fistic la nivel mondial

ciocolata-dubai

Ascensiunea fulminantă a ciocolatei Dubai a declanșat o criză globală a aprovizionării cu fistic, ceea ce a dus la agravarea penuriei mondiale și la creșterea prețurile, relatează Financial Times, citat de Hotnews.ro.

Batoanele, o combinație de cremă de fistic, patiserie mărunțită și ciocolată cu lapte, au avut un succes modest după lansarea lor în 2021 de către ciocolatierul FIX din Emiratele Arabe Unite. Dar totul s-a schimbat peste noapte când un videoclip TikTok le-a transformat într-o senzație globală.

Clipul, postat în decembrie 2023, a adunat peste 120 de milioane de vizualizări și a alimentat o nebunie mondială pentru ciocolata cu fistic, generând o serie de imitații.

Din cauza acestei creșteri în popularitate, prețul sâmburilor de fistic a crescut de la 7,65 dolari pe kilogram în urmă cu un an la aproximativ 10,30 dolari pe kilogram în prezent, a precizat Giles Hacking de la comerciantul de nuci CG Hacking. „Lumea fisticului este practic epuizată în acest moment”, a spus el.

Ciocolata Dubai nu este ieftină. Cea produsă de Lindt se vinde la 10 lire pentru 145 de grame în Regatul Unit, mai mult decât dublu față de celelalte tablete. Dar consumatorii sunt atât de entuziaști încât unele magazine limitează numărul de batoane pe care fiecare client le poate cumpăra, în timp ce Lindt și supermarketul britanic Wm Morrison au lansat ouă de Paște cu cremă de fistic.

Stocurile de fistic erau deja în scădere după o recoltă dezamăgitoare anul trecut în SUA, principalul exportator al nucii. De asemenea, recolta din SUA a fost de o calitate mai bună decât de obicei, lăsând mai puține sâmburi ieftini, fără coajă, care sunt în general vânduți ca ingrediente pentru ciocolată, a explicat Hacking.

„Nu a existat o ofertă prea mare, așa că atunci când apare ciocolata Dubai și [ciocolatierii] cumpără toți sâmburii pe care pun mâna, restul lumii rămâne fără”, a spus Hacking.

Iranul, al doilea mare producător mondial, a exportat cu 40% mai mulți fistic către Emiratele Arabe Unite în cele șase luni până în martie 2025 decât în toate cele 12 luni anterioare, potrivit biroului vamal iranian.

Penuria marchează o inversare bruscă față de 2023, când oferta mondială de fistic a depășit cererea și a provocat o scădere a prețurilor, a declarat Behrooz Agah, membru al consiliului de administrație al asociației iraniene a fisticului.

Datorită acestei supraoferte, „o varietate de produse secundare au devenit disponibile, cum ar fi untul, uleiul și pasta de fistic, care ar putea fi utilizate într-o gamă largă de alimente pe bază de fistic”, a spus el. „Aceasta a fost cam în aceeași perioadă în care a fost lansată ciocolata Dubai, care a devenit treptat virală la nivel mondial”.

În California, unii fermieri au început să treacă de la migdale la fistic în ultimii ani, în mare parte din cauza prețurilor scăzute la migdale, dar acești pomi nu vor începe să producă până la recolta din sezonul următor, în septembrie.

Între timp, ciocolatierii spun că nu pot produce suficiente batoane umplute cu cremă.

Iubitorii de ciocolată au suferit deja de pe urma crizei aprovizionării cu cacao, care a dus la aproape triplarea prețurilor în 2024, pe măsură ce vremea extremă și bolile au afectat recoltele. Producătorii au vândut batoane mai mici, cu rețete noi, care economisesc cacao.