Ce voiau să afle rușii în mod special de la Ion Creangă, reținut pentru trădare de patrie
Șeful Direcției Generale Juridice a Parlamentului, Ion Creangă, care a fost suspendat și este acuzat de trădare de patrie, lucrează la această subdiviziune a Legislativului din 1992, iar din 2009 o conduce. Lui i se subordonează 20 de angajați și toți au rămas șocați când a fost reținut. Detaliile au fost dezvăluite de Europa Liberă, care face referire la surse din Serviciul de Informații și Securitate și deputați.
Portalul notează că președinții de Parlament din toate legislaturile de la independență încoace se consultau cu Ion Creangă, iar proiectele deputaților nu treceau fără avizul său.
El a fost monitorizat de SIS timp de mai bine de un an, iar după ce a fost reținut, directorul instituției, Alexandru Mustață, ar fi avut o discuție cu subalternii lui Creangă.
„Ei au primit răspunsuri la toate întrebările lor privind acuzațiile care-i sunt aduse lui Creangă și modul în care acesta ar fi interacționat cu reprezentanți ai Ambasadei Federației Ruse la Chișinău”, menționează Europa Liberă.
Aceeași sursă precizează că Ion Creangă ar fi avut acces la informații atribuite la secretul de stat, forma 1 – cea mai înaltă, până în ianuarie 2025. Asta înseamnă că putea lucra cu informații cu gradele de secretizare „strict secret”, „secret”, „confidențial” și „restricționat”.
„Oameni din SIS, care cunosc detalii despre modul în care Creangă ar fi cooperat cu rușii, susțin că, în ultima perioadă, acesta le-ar fi transmis informații ce țin de acordul de securitate și cooperare economică dintre R. Moldova și Franța, semnat în martie, la Paris, de președinta Maia Sandu și omologul său francez, Emmanuel Macron”, a mai dezvăluit Europa Liberă.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI