Capacitatea de producere a energiei verzi a crescut de opt ori în patru ani

fotovolt

Capacitatea de producere a centralelor electrice care funcționează în baza resurselor regenerabile a ajuns, la sfârșitul anului trecut, la aproximativ 580 de megawați. Față de anul 2022, acest indicator a crescut de trei ori, iar față de anul 2020 – de opt ori. Din capacitatea totală, aproape 267 de megawați sunt comercializați pe piața liberă. Potrivit Ministerului Energiei, 116,8 megawați produc parcurile fotovoltaice, iar 133,6 megawați – cele eoliene.

Consumatorii casnici, întreprinderile și autoritățile publice au instalat, în baza mecanismului contorizare netă, 115 megawați și, pe parcursul anului 2024, în baza mecanismului facturare netă - 30,3 megawați din panouri fotovoltaice.

Potrivit datelor Centrului Național pentru Energie Durabilă, anul trecut, sursele regenerabile au generat 691 de mii de megawați/oră sau 16,72 la sută din consumul anual al malului drept al Nistrului.

Autoritățile anunță că, în curând, capacitatea va crește cu încă 31 de megawați din partea companiilor care au instalat deja centralele electrice și sunt în proces de obținere a avizelor de racordare.

În Republica Moldova există trei mecanisme de sprijin pentru producătorii de energie verde, care garantează achiziționarea surplusului de energie livrată în rețea și recuperarea investițiilor. Primul, care a intrat în vigoare din 1 ianuarie 2024, prevede facturarea netă, valabil în cazul micilor producători cu instalații destinate consumului propriu. Al doilea prevede tarif fix pentru 15 ani și este valabil pentru parcurile și centralele cu o capacitate de până la 4 megawați eolian sau biogaz. Cel de-al treilea prevede preț fix, la fel pe un termen de 15 ani, în cazul parcurilor și centralelor mai mari de un megawat fotovoltaic sau 4 megawați eolian, capacități atribuite prin licitații.

Aceste licitații au fost lansate în anul 2024, cu termen de depunere a ofertelor în 31 martie 2025, urmând a fi construite în total capacități de 165 de megawați cu investiții totale de peste 190 de milioane de euro.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI