Bloomberg: O încetare a focului în Ucraina l-ar avantaja pe Putin
Discuțiile privind o încetare a focului pe frontul din Ucraina, pentru a reveni la masa de negocieri, ar comporta o serie de riscuri, care l-ar avantaja pe Putin. Avertizarea vine din partea editorialiștilor Bloomberg. Ei consideră că, în actualele condiții, o încetare a focului l-ar încuraja pe liderul de la Kremlin, ar slăbi Ucraina și ar duce la noi acțiuni militare. De aceea, Occidentul are nevoie de un plan mai bun, consideră Bloomberg.
Potrivit articolului, detaliile planului victoriei al președintelui Volodîmîr Zelenski nu au fost dezvăluite, însă liderul de la Kiev a anunțat deschis premisa: doar o Ucraină puternică îl poate obliga pe Putin să revină la masa negocierilor.
„Are dreptate, până la un punct. Atât timp cât Putin crede că poate rezista mai mult decât sprijinul occidental pentru Ucraina, războiul său de uzură va continua. Întrebarea este cum să îi schimbăm calculele”, se întreabă editorialistul Bloomberg.
El subliniază că orice persoană rezonabilă dorește să vadă sfârșitul luptelor, mai ales că aproape un milion de oameni au fost deja omorâți sau răniți. Războiul a dus la migrații în masă și la distrugerea la scară largă a proprietății și infrastructurii. A creat o nouă instabilitate geopolitică și a devastat o economie care furniza bunuri esențiale la nivel global.
„Impulsul de a arunca prosopul - de a accepta condițiile lui Putin, de a opri carnagiul și de a preveni escaladarea - este de înțeles. Dar este oare un astfel de acord chiar posibil?”, se întreabă editorialiștii.
În opinia lor, deși Putin a pretins ocazional că este interesat de negocieri, prețul său – renunțarea de către Ucraina la pretențiile sale asupra a patru regiuni anexate ilegal, precum și asupra Crimeei, și abandonarea speranțelor privind aderarea la NATO - dezvăluie neseriozitatea sa. Dimpotrivă, întreaga economie a Rusiei a fost reorientată pentru a sprijini războiul, continuă să achiziționeze arme și tehnologii de la state necinstite, iar obiectivul declarat al lui Putin rămâne neschimbat: Ucraina trebuie să fie redevină un vasal al Rusiei.
Oricât de dorită ar fi o încetare a focului, aceasta ar prezenta riscuri enorme pentru Ucraina. În primul rând, o pauză le-ar da timp forțelor ruse să refacă cei 30.000 de soldați pe care îi pierd în fiecare lună, să planifice noi eforturi de mobilizare, să remedieze deficiențele operaționale și să își refacă stocurile de arme. Putin ar folosi un astfel de armistițiu pentru a planifica mai multe atacuri, așa cum a făcut în mod repetat în trecut - în special după invazia din Ucraina în 2014.
Un alt pericol major este amenințarea sprijinul internațional pentru Ucraina. O eventuală pauză va face și mai dificilă apărarea împotriva unei Rusii în revenire. Mulți aliați occidentali caută deja motive pentru a redirecționa fondurile pentru Ucraina către nevoile interne. În plus, Germania planifică o reducere semnificativă a acestui ajutor în bugetul pentru anul 2025.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI