Bloomberg: Exporturile de ceasuri elveţiene scad pe fondul reducerii cererii din China şi Hong Kong
Exporturile de ceasuri elveţiene au scăzut pentru a doua lună consecutiv în octombrie, declinul livrărilor spre China şi Hong Kong nereuşind să compenseze creşterea din SUA şi Japonia, transmite Bloomberg.
Datele statistice publicate de Federaţia Industriei Elveţiene de Orologerie arată că în octombrie exporturile de ceasuri au scăzut cu 2,8%, în termeni de valoare, până la 2,3 miliarde franci elveţieni (2,6 miliarde de dolari), în contextul în care livrările spre China s-au redus cu 39%.
Aceste cifre scot la lumină contextul dificil pentru producătorii elveţieni de ceasuri, pe măsură ce consumatorii din întreaga lume îşi reduc achiziţiile de ceasuri de lux, după boom-ul post-pandemie.
Declinul livrărilor spre China şi Hong Kong a fost parţial compensat de o creştere de 11% a exporturilor către SUA şi de 20% spre Japonia.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI
Statele Unite şi Japonia sunt cei mai mari importatori de ceasuri elveţiene.
În primele zece luni din acest an, exporturile de ceasuri elveţiene au scăzut cu 2,6%, faţă de perioada similară din 2023.
Exporturile de ceasuri scumpe, cele cu preţuri de peste 3.000 de franci elveţieni, au înregistrat o creştere de 1,7% în octombrie, în termeni de valoare. Modelele cu preţuri între 500 şi 3.000 franci elveţieni au scăzut cu 21% luna trecută, în termeni de valoare, a anunţat Federaţia Industriei Elveţiene de Orologerie.
Exporturile de ceasuri elveţiene ar urma să scadă anul acesta, primul declin de când pandemia a perturbat vânzările anuale, în 2020. Industria a înregistrat un boom în următorii trei ani, exporturile înregistrând succesiv valori record.
Federaţia Industriei Elveţiene de Orologerie precum şi un grup care îi reprezintă pentru angajaţii din industrie au avertizat recent că o scădere semnificativă a cererii pune în pericol locurile de muncă din industrie şi au făcut un apel către Banca Naţională a Elveţiei să ia măsuri prin care să slăbească francul.
Unii dintre cei mai mari producători elveţieni de ceasuri au decis să folosească un program guvernamental de tip "Kurzarbeit". Conform programului care permite flexibilizarea regimului de muncă, statul elveţian plăteşte până la 80% din salariul muncitorilor pe măsură ce companiile elimină o parte din schimburi şi reduc programul de lucru, în conformitate cu diminuarea cererii pentru produsele lor. Măsura este destinată să evite concedierile permanente.
La rândul lor, furnizorii de componente pentru ceasuri, precum carcase, cadrane şi brăţări, se confruntă şi ei cu probleme astfel că aceste firme au decis să prelungească concediile estivale şi să pună angajaţii în programul "Kurzarbeit".
Industria de orologerie reprezintă aproximativ 10% din exporturile totale ale Elveţiei şi asigură aproximativ 57.000 de locuri de muncă.