Blocul "Victoria" exclus de la alegeri și referendumul din toamnă

Referendum

Blocul „VICTORIE – ПОБЕДА” nu va participa la referendumul republican constituțional și alegerile prezidențiale din 20 octombrie. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia Electorală Centrală (CEC) în data de 7 august. Totodată, Comisia a decis să sesizeze Autoritatea Națională de Integritate pentru a-i verifica pe unii membri ai blocului. Cei din urmă, potrivit CEC, nu ar fi depus declarațiile de avere.

În data de 7 august, Comisia Electorală a examinat solicitările blocului „VICTORIE – ПОБЕДА” – format din partidul „Renaștere”, partidul „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”, partidul „Șansă” și partidul „Victorie” – de a fi înregistrat pentru participare la referendum, precum și la alegerile prezidențiale. Asta după ce la ședința din data de 3 august, CEC a decis să conexeze cele două cereri într-o singură procedură administrativă. Tot pe 3 august, Comisia anunța că materialele prezentate de blocul Victorie „conțin anumite erori tehnice, iar solicitanții trebuie să răspundă unor întrebări de clarificare formulate în cadrul ședinței și să prezinte documente suplimentare până la 6 august 2024”. CEC menționa că blocul „Victorie”, fiind invitat la ședința din 3 august, nu s-a prezentat.

Vicepreședintele Comisiei Pavel Postică a spus că în data de 4 august autoritatea electorală a solicitat celor patru partide din bloc „elucidarea unor aspecte”, printre care: creditele utilizate în cazul referendumului, cum vor asigura finanțarea campaniei electorale, termenii și modul de formare a blocului, dacă Ilan Șor a semnat pentru constituirea blocului, cine este conducător al blocului și aspecte legate de temeiul juridic de utilizare a denumirii blocului.

 La rândul său, reprezentantul „VICTORIE – ПОБЕДА” Adrian Cojocaru a spus la ședință că „blocul a îndeplinit toate cerințele legale” și a solicitat înregistrarea partidelor pentru a participa la referendum și alegerile prezidențiale.

În toamnă, pe 20 octombrie 2024, pe moldoveni îi așteaptă un referendum, al cărui rezultat ar putea fi includerea în Constituție a unei clauze privind ireversibilitatea direcției europene de dezvoltare a țării. În buletinele de vot va fi indicată întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Se vor acorda două variante de răspuns: „Da” și „Nu”.

Pentru a desfășura campanie electorală pentru referendum, partidele trebuie să se înregistreze la CEC în calitate de participanți. Dacă nu au fost înregistrați de autoritate ca participanți la referendum, partidele nu pot desfășura activități de agitație electorală în vederea susținerii sau nu a referendumului și acțiunile acestora se consideră campanie ilegală.

Blocurile electorale, pentru toate tipurile de alegeri, se înregistrează de către CEC. Anterior, s-a stabilit că documentele în vederea înregistrării blocurilor electorale pentru referendumul republican constituțional din octombrie se vor depune de către partidele politice la sediul Comisiei, în perioada 22 iulie – 14 septembrie 2024.

 

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate