Banca Central Europeană: Valoarea justă a bitcoin este zero, iar capitalizarea pieței bitcoin este o bulă

photo_2024-10-21_19-45-07

Bitcoinul îi sărăcește pe cei care nu dețin această criptomonedă și pe cei care o vor cumpăra mai târziu. La această constatare au ajuns reprezentanții Băncii Central Europene, într-o analiză a impactului socioeconomic al criptovalutei. Autorii studiului menționează că bitcoinul nu crește potențialul productiv al economiei, iar consecințele presupusei creșteri continue a valorii sunt, în esență, redistributive, adică efectele bogăției asupra consumului deținătorilor timpurii de bitcoin nu pot veni decât în detrimentul consumului restului societății.

Prețul criptomonedei create de cel care și-a atribuit pseudonimul Satoshi Nakamoto a avut o evoluție fără precedent, cu creșteri intermediare de preț de 1.000% (de exemplu, din primăvara anului 2020 până în noiembrie 2021), dar și scăderi cu aproape 80% (în timpul „iernii cripto”).

După ce a atins un nivel record de aproximativ 69.000 de dolari per unitate, în noiembrie 2021, prețul bitcoinului a scăzut în faza de corecție ulterioară, care s-a intensificat pe parcursul anului 2022, până la aproximativ 16.000 de dolari în noiembrie 2022.

Opiniile diferă cu privire la cât de sustenabilă este evaluarea înaltă a valorii bitcoinului și unde ar fi valoarea sa justă.

„Mulți economiști consideră că valoarea justă a bitcoin este zero și, prin urmare, evaluează capitalizarea pieței bitcoin drept o bulă. În schimb, adepții bitcoin consideră că raliul este departe de a-și fi atins vârful final, chiar dacă, în general, le este dificil să justifice sau chiar să calculeze atât o valoare justă, cât și previziunile lor de preț”, constată analiștii Băncii Central Europene.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate