Anul trecut, Ministerul Sănătății a irosit zeci de milioane de lei, arată un audit al Curții de Conturi

111

Ministerul Sănătății a admis, pe parcursul anului trecut, prejudicii de zeci de milioane de lei pentru bugetul de stat. Constatarea se regăsește în raportul de audit examinat vineri de Curtea de Conturi. Probele de audit au fost colectate de la 18 entități, care s-au consolidat în raportul financiar al Ministerului Sănătății, și de la 61 de entități în care Ministerul Sănătății deține rolul de fondator.

Auditorii au depistat că au fost subevaluate cu 26 milioane lei 18 terenuri aflate în folosința Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, iar nouă terenuri, în valoare de 21,9 milioane de lei, nu au fost înregistrate în conformitate cu normele prevăzute la contul „Terenuri”.

Valoarea clădirilor a fost subevaluată ca urmare a neînregistrării în evidența contabilă de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică a patru imobile cu suprafața totală de 917,4 metri pătrați și a 23 de imobile cu suprafață totală de 1.893,1 metri pătrați de către de către patru entități subordonate ministerului.

„Auditul a fost limitat în evaluarea cu certitudine a unor bunuri imobile, care, potrivit estimărilor, ar valora aproape 19 milioane de lei”, a menționat auditorul Curții de Conturi, Ludmila Turea-Potânga.

Din 46 de entități, în care Ministerul Sănătății deține rolul de fondator și cărora în anul 2023 le-au fost alocate 131,5 milioane lei, 27 nu au înregistrat 39,2 milioane de lei, transferate de minister „pentru susținerea bazei tehnico-materiale”.

La fel de grav este că, în 2023, costurile unor servicii medico-sanitare au fost aprobate prin ordinul comun al Ministerului Sănătății și Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, însă aceste tarife nu se regăsesc în Catalogul tarifelor unice și nici nu au fost aprobate printr-un act normativ, fapt ce atestă lipsa transparenței și justificării, iar asta generează riscuri de supra sau subevaluare a costurilor serviciilor medico-sanitare, constată auditorii.

La fel e gravă este situația la capitolul servicii educaționale pentru realizarea comenzii de stat. Deși ministerul a contractat 2.588 de locuri în patru colegii de medicină și un centru de excelență, în valoare de 87,1 milioane lei, numărul real în data de 1 octombrie 2023 a fost de doar 2.046 elevi. În pofida acestui decalaj, ministerul și instituțiile de învățământ nu au ajustat volumul alocațiilor contractate la numărul real de elevi prezenți la studii, conform cadrului normativ în vigoare.

Tot pentru anul 2023, instituțiile de învățământ cu profil medical au avut obligația de a încadra în câmpul muncii 1.311 tineri specialiști (377 elevi și 934 studenți), însă planul de absolvire prin comanda de stat a fost realizat la nivel de doar 84 la sută. 228 de rezidenți ai Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu", care s-au angajat la locul de muncă repartizat, au acoperit doar 29 la sută din necesitățile de cadre medicale în 136 entități publice, iar 162 de absolvenți ai colegiilor de medicină au acoperit doar 38 la sută din funcțiile vacante în 132 entități publice.

Auditul denotă că 26 de absolvenți ai promoției 2023 și 33 de absolvenți ai promoției 2022 de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu” nu au confirmat angajarea la locul de muncă stabilit de Comisia de repartizare a Ministerului Sănătății. De asemenea, 73 de studenți ai aceleiași universități au fost exmatriculați, în perioada 2022-2023, din diferite motive.

În pofida acestor schimbări, Ministerul Sănătății și instituțiile de învățământ nu au întreprins nimic pentru a recupera la bugetul de stat costurile educaționale de 32,9 milioane de lei, suportate de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu" pentru instruirea celor 132 persoane exmatriculate și neangajate în câmpul muncii.

 

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate