
Analiză: Dolarul american și-a reluat deprecierea. În Moldova scade sub nivelul 17 lei
După sărbătorile de Paşti, dolarul american şi-a reluat deprecierea şi a coborât marţi, 22 aprilie, la 1,15 dolari pentru un euro, cel mai scăzut nivel din noiembrie 2021, faţă de moneda unică europeană.
Potrivit TradingEconomics această evoluţie este "alimentată de o slăbiciune generală a dolarului pe fondul preocupărilor tot mai mari cu privire la independența Fed". Evoluţiile au loc pe fondul escaladării conflictului dintre preşedintele Donald Trump şi preşedintele Rezervei Federale (FED), Jerome Powell, care ar putea duce în final la demiterea şefului FED. Astfel criticile recente ale preşedintelui la adresa lui Powell, pe care l-a numit „Domnul Prea Târziu” şi „un mare ratat”, într-o postare pe Truth Social, au crescut presiunea asupra monedei americane, scrie Mold-street.
În plus, consilierul economic de la Casa Albă, Kevin Hassett, a declarat că administraţia Trump analizează posibilitatea înlocuirii actualului şef al Fed.
”Piaţa transmite un semnal clar că nu agreează nici măcar ideea ca preşedintele să încerce să îl demită pe Powell.”
S-a pierdut o parte din încrederea în politica economică a SUA,” a declarat Krishna Guha, vicepreşedinte la Evercore ISI, pentru CNBC. Datele arată că de la începutul lunii aprilie şi până acum euro a urcat cu peste 5% față de dolar, deoarece investitorii pun la îndoială din ce în ce mai mult dominația biletului verde în sistemul financiar global și apelează la moneda europeană comună ca alternativă.
Sprijin suplimentar a venit din așteptările privind creșterea cheltuielilor pentru apărare în Europa, în special în Germania. În acelaşi timp Banca Centrală Europeană (BCE) a redus rata de bază cu 25 de puncte la 2,25%, așa cum era anticipat, cea mai scăzută de la începutul anului 2023. BCE a eliminat, de asemenea, limbajul referitor la poziția sa de politică drept „restrictivă”, în timp ce a avertizat că perspectivele economice s-au înrăutățit din cauza escaladării tensiunilor comerciale.
Piețele iau în calcul acum încă trei reduceri de rate de 25 pb până la sfârșitul anului. The Economist a estimat că fuga de dolar va continua, respectiv, cotaţia monedei americane ar putea să scadă în continuare.
Evoluţiile dolarului pe pieţele externe se resimt și în Republica Moldova, unde nu prea găsești bănci și case de schimb valutar să dea mai mult de 17 lei pentru un dolar. Totodată cursul oficial a coborât la cel mai scăzut nivel din decembrie 2020. În cadrul unei emisiuni la TVR Moldova, economistul Veaceslav Ioniță a susţinut că ieftinirea dolarului în raport cu moneda euro nu ar afecta pe moldoveni.
”70% din economiile oamenilor acasă sunt în euro, 70% din remitențe sunt în euro, la noi, populația gândește în euro. Toți știu prețurile în euro. La noi, moneda de referință este euro. Faptul că dolarul are mici probleme pe noi nu ne deranjează. Unica ce ne poate afecta este industria automotivă”, a menționat expertul.
De notat că în dolarul rămâne valuta principală la achiziţiile de resurse energetice, care reprezintă peste 20% din balanţa comercială a Republicii Moldova. Respectiv deprecierea dolarului, cumulată cu scăderea cotaţiei petrolului are ca efect ieftinirea produselor petroliere pe piaţa Republicii Moldova. Aceasta ar putea duce la temperarea creşterii preţurilor şi la o inflaţie mai mică.
Ultimile știri
Citeşte şi..
Vezi toate










