
Alegeri locale noi monitorizate de Promo-LEX: Sunt neclarități legate de asigurarea secretului votului
Misiunea de observare Promo-LEX a monitorizat desfășurarea alegerilor locale noi din 18 mai în șase localități ale Republicii Moldova. Scrutinul a vizat alegerea primarului în localitățile Boldurești (Nisporeni), Călugăr (Fălești), Chiperceni (Orhei), Tabani (Briceni), Talmaza (Ștefan Vodă), și alegerea consiliului local în Temeleuți (Florești).
Potrivit constatărilor preliminare ale observatorilor, doar în comuna Călugăr primarul a fost ales din primul tur, în timp ce în celelalte patru localități urmează să se desfășoare turul II, peste două săptămâni.
În cazul alegerilor din comuna Boldurești, scrutinul a fost organizat ca urmare a încetării de drept a mandatului fostului primar, aflat sub măsuri preventive într-un dosar penal. Totuși, acesta a fost înregistrat din nou în cursa electorală, legea permițându-i acest drept.
Organizare și incidente semnalate
Alegerile au fost organizate și administrate eficient și transparent de către Comisia Electorală Centrală, însă observatorii Promo-LEX au remarcat anumite neclarități legate de asigurarea secretului votului. Acestea au fost generate de o hotărâre CEC privind amplasarea oblică a cabinelor de vot, care, în unele cazuri, a creat riscul expunerii votului din cauza spațiului restrâns din secții.
Pe parcursul zilei alegerilor, au fost raportate patru incidente:
Prezența persoanelor neautorizate în apropierea secțiilor de votare (în Boldurești și Talmaza);
Un caz de fotografiere a buletinului de vot (în Călugăr).
De asemenea, în campania electorală au fost înregistrate câteva abateri:
Un caz de afișaj electoral neautorizat;
Agresiune verbală și posibilă denigrare la adresa unor candidați;
Un caz de agresiune fizică asupra unui funcționar electoral.
Noutăți în procesul electoral
În premieră pentru alegerile locale noi, au fost utilizate scanere pentru înregistrarea alegătorilor în SIASA, care, potrivit observatorilor, au eficientizat procesul fără a crea dificultăți pentru alegători.
Toate secțiile s-au deschis la timp, cu respectarea procedurilor solemne. Totuși, cinci din cele 13 secții monitorizate (38%) nu au fost accesibile persoanelor cu nevoi speciale.
Campania electorală a fost activă, fiind marcată de acțiuni de informare „din ușă-n ușă” și întâlniri cu alegătorii, la care au participat și lideri ai unor partide politice. Cu toate acestea, interesul presei locale și regionale a fost scăzut, principalele surse de informare fiind rețelele sociale.
Promo-LEX a desfășurat și o numărare paralelă a voturilor, care a confirmat validitatea tuturor scrutinelor. Observatorii au avut acces deplin la procesele electorale și au primit copii autentificate ale proceselor-verbale de numărare.