Agricultorii solicită prelungirea măsurii de import licențiat pentru culturile cerealiere și oleaginoase
Asociația ”Forța Fermierilor”, Asociația Producătorilor de Cereale și Asociația Producătorilor de Culturi Oleaginoase solicită Guvernului și Parlamentului prelungirea importului licențiat la cereale și oleaginoase, măsură care expiră la 31 decembrie 2024. Despre aceasta a anunțat Asociația ”Forța Fermierilor”.
„Măsura de prelungire a importului licențiat este una foarte importantă pentru protejarea ramurii agricole de producere de cereale și oleaginoase din Moldova. Începând din anul 2022-2023 am văzut ce efect financiar dezastruos a avut importul liber de cereale și oleaginoase din Ucraina asupra agricultorilor locali, care se luptă pentru supraviețuire”, se spune într-un comunicat de presă al Asociației.
În comunicat se mai precizează că cerealele și oleaginoasele importate din Ucraina au o influență foarte mare asupra oscilațiilor de preț pe piața internă de achiziție, comerț și export a țării noastre, fapt demonstrat în perioada 2022-2023, care a cauzat pierderi de multe miliarde de lei producătorilor locali.
Ministerul Agriculturii nu a oferit, deocamdată, un răspuns.
În iulie Parlamentul a adoptat proiectul de lege care introduce licențierea provizorie pentru importul de cereale și oleaginoase, prevederi valabile până pe 31 decembrie 2024, cu posibilitatea de extindere pentru încă 12 luni, la propunerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Importul de produse precum grâul, porumbul și floarea-soarelui, altele decât cele destinate însămânțării, va fi permis doar pe baza unei licențe eliberate gratuit de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Titularii licențelor de import nu vor avea dreptul să comercializeze sau să exporte mărfurile importate.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI