Acuzații de posibile fraude electorale: Trei partide cer revenirea controlului SIAS "Alegeri" la CEC

63b6b1c0-7007-4df0-867c-ccb8a9ce244a

Reprezentanții mai multor partide politice avertizează asupra unor riscuri fără precedent de fraudare a alegerilor parlamentare din 28 septembrie, în contextul transferului Sistemului informațional automatizat de stat "Alegeri" de la Comisia Electorală Centrală la Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică. Or, potrivit lor, STISC este o instituție în subordinea Guvernului, "care are o singură culoare".

În cadrul unei conferințe de presă, președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, a declarat că această decizie, luată netransparent, erodează încrederea publică în corectitudinea procesului electoral, transmite IPN.

"A fost scos de sub controlul Comisiei Electorale Centrale și transferat în mod abuziv unei instituții aflate în subordinea directă a Guvernului. Prin această decizie Comisia Electorală Centrală este transformată dintr-un arbitru independent, într-un simplu utilizator de date" a menționat liderul CUB.

Potrivit lui Igor Munteanu, această decizie reprezintă o încălcare gravă a principiilor Comisiei de la Veneția pentru alegeri libere, democratice, libere și corecte. De asemenea, reprezintă un atac brutal în adresa independenței procesului electoral.

La rândul său, președintele Partidului Național Molsovenesc, Dragoș Galbur, a menționat că este vorba despre o serie de modificări suspecte, operate pe furiș și în grabă, exact în perioada premergătoare campaniei.

"A mai rămas foarte puțin până la alegerile parlamentare din toamna acestui an, iar ceea ce se întâmplă în culisele politicii moldovenești ne obligă să tragem un semnal de alarmă. Noi acum anticipăm vulnerabilitatea la care poate fi expus procesul electoral. Noi nu am venit aici să aruncăm săgeți în actuala guvernare, dar suntem profund îngrijorați de securitatea procesului electoral", susține Dragoș Galbur.

"CEC este mai puțin influențabilă. Dacă vorbim de securitatea sistemului informațional automatizat de stat SIAS "Alegeri", acum este departe de a fi asigurată această securitate. Însă, securitatea este mult mai mare la CEC decât atunci când serverul se va afla la STISC. Susțin și ideea auditului", a menționat Ștefan Urâtu, președinte al Partidului "Voința Poporului".

Astfel, cei trei lideri de partide au înaintat și o serie de solicitări. Printre acestea se numără anularea imediată a transferului și readucerea sistemului SIAS "Alegeri" sub controlul deplin și exclusiv al Comisiei Electorale Centrale, așa cum prevede legea. Este solicitată și efectuarea unui audit tehnic internațional, cu participarea experților independenți și a reprezentanților tuturor partidelor, pentru a verifica integritatea sistemului înainte de ziua votului. O altă solicitare este garantarea prin lege a faptului că infrastructura electorală critică a țării nu poate fi niciodată controlată de o putere politică executivă.