13 luni de caniculă globală fără precedent: Un an de recorduri de temperatură și avertismentul premierului

BB1pzHj7

Luna trecută a fost cea mai caldă lună iunie înregistrată vreodată la nivel mondial, a anunțat, luni, monitorul climateric al Uniunii Europene. Din iunie 2023, fiecare lună și-a bătut propriul record de temperatură, într-o serie de 13 luni de caniculă globală fără precedent, a anunțat Serviciul de Schimbare a Climei „Copernicus”, citat de AFP.

„Este mai mult decât o ciudățenie statistică și evidențiază o schimbare amplă și continuă în climatul nostru. Chiar dacă această serie specifică de fenomene extreme se va încheia, la un moment dat, cu siguranță vom asista la doborârea unor noi recorduri, pe măsură ce clima continuă să se încălzească”, a estimat directorul Serviciul de Schimbare a Climei „Copernicus”, Carlo Buontempo.

 

S-au încălzit mările și oceanele

În prima jumătate a acestui an, căldura toridă a acoperit o mare parte a lumii, din India până în Arabia Saudită, Statele Unite și Mexic. Ploile continue, un fenomen pe care oamenii de știință, de asemenea, l-au asociat cu încălzirea globală, au provocat inundații severe în Kenya, China, Brazilia, Afganistan, Rusia și Franța.

Incendiile de vegetație au mistuit terenuri din Grecia și Canada, iar săptămâna trecută, uraganul Beryl a devenit cel mai timpuriu uragan din Atlantic, de categoria a cincea, în timp ce traversa mai multe insule din Caraibe.

Temperaturile oceanelor, de asemenea, au atins noi maxime și au contribuit la creșterea vertiginoasă a căldurii pe întregul glob pământesc. Și temperaturile de la suprafața mării au atins noi valori în iunie - 15 luni consecutiv de noi maxime, un eveniment care i-a șocat pe savanți.

Din iunie 2023, temperatura globală a aerului a fost, lunar, cea mai înaltă din toate datele înregistrate, în medie, cu 1,64 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, a precizat Serviciul de Schimbare a Climei „Copernicus”.

Acest lucru nu înseamnă că limita de încălzire de 1,5 grade Celsius, convenită de 196 de țări la Paris, în 2015, a fost încălcată, deoarece obiectivul este măsurat în decenii, nu în ani în parte. Totuși, Serviciul „Copernicus”

Consideră că există o șansă de 80 la sută ca temperaturile medii anuale ale Pământului să depășească, cel puțin temporar, pragul de 1,5 grade Celsius în următorii cinci ani.

 

Avertismentul premierului

În contextul temperaturilor înalte din această săptămână, premierul Dorin Recean a făcut un apel către Ministerul Afacerilor Interne, să mobilizeze angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență prin orașe, în puncte de sprijin pentru populație. În acestea, oamenii surprinși în stradă pe timp de arșiță vor putea beneficia de apă potabilă și adăpost. Recean i-a îndemnat pe oameni să fie atenți la ce se îmbracă și să manifeste atenție și empatie față de cei din jur.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

 

Citeşte şi..

Vezi toate